Z makaronu i tuńczyka w puszce robię pyszną zapiekankę. To mój sposób na szybki obiad lub ciepłą kolację

Dodano:
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / from my point of view
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem uratuje was, gdy zabraknie pomysłu na obiad dla rodziny. Ten przepis to także doskonała opcja na smaczną, szybką kolację.

Zapiekankę makaronową można przygotować na wiele sposobów. Ostatnio zrobiłam ją z tuńczykiem w oleju i zielonym groszkiem. Połączenie ugotowanych klusek z rybą i zielonym strączkiem było nad wyraz smaczne. Produkty z puszki owiane są złą sławą, ale znacznie ułatwiają gotowanie i czasem warto z nich skorzystać. Dlatego daję sobie przestrzeń, by sporadycznie pojawiały się w mojej diecie. W tak smacznej odsłonie jak tak szybka zapiekanka, zdecydowanie warto się skusić. Zaletami tego przepisu są też proste wykonanie i znakomity efekt – kilka porcji sycącego jedzenia, którym nakarmicie całą rodzinę.

Jak przygotować zapiekankę z makaronu i tuńczyka?

W pomyśle na tę zapiekankę makaronową ugotowanemu produktowi towarzyszy nie tylko smaczna i cenna ryba, ale też dobrze doprawiony, kremowy sos z udziałem jajek, który świetnie spaja całość. Dla koloru i zwiększenia ilości białka wrzucam do niej jeszcze mrożony groszek. Z tuńczykiem stanowi on zgrany duet. Całość przykrywa smakowita pierzynka z sera żółtego. Istne niebo w gębie.

Przepis: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Szybki obiad z jednego naczynia, idealny dla dużej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 300 g suchego makaronu penne
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 duża cebula
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 150 g sera żółtego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Mrożony groszek przelej wrzątkiem. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym. Tuńczyka wyjmij z puszku, usuwając nadmiar oleju. Ser żółty zetrzyj na tarce o większych oczkach, a jajka wbij do miski.
  2. Przygotowanie zapiekankiW posmarowanym łyżką oleju rzepakowego naczyniu żaroodpornym umieść makaron, cebulę z patelni, tuńczyka z puszki oraz zblanszowany groszek. Jajka połącz ze śmietanką. Dopraw masę solą oraz pieprzem, a następnie wsyp do niej ¾ porcji sera. Wymieszaj z zawartością formy, w której będziesz przyrządzać zapiekankę. Resztą posyp wierzch dania. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Jak podawać zapiekankę makaronową z tuńczykiem?

Danie po wyjęciu z pieca jest już gotowe do spożycia. Warto zjeść je od razu, bo niezbyt dobrze znosi odgrzewanie. Jeśli chcecie, by posiłek sycił na dłużej i stał się nieco zdrowszy, podajcie jeszcze prostą surówkę. Do ryb świetnie sprawdzą się kompozycje na bazie kapusty kiszonej.

Jak urozmaicić zapiekankę makaronową z tuńczykiem?

Zamiast groszku możecie skorzystać z mniej typowych dodatków do ryby. Świetnym wyborem będą czarne oliwki. Warto wtedy dorzucić jeszcze do sosu posiekaną papryczkę chili, by przyjemnie zaostrzyć potrawę i nadać jej charakteru. Nie będzie złą opcją wzbogacenie potrawy o kukurydzę z puszki. Słodki produkt znany jest nam głównie z przepisów na sałatki czy pasty kanapkowe z tuńczykiem, lecz w zapiekance makaronowej też się odnajdzie.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...